Speaking Exams de Cambridge, com són i en què se centren els examinadors?

Els Speaking Exams et fan por? Tems perdre punts si fas un error? Et preocupa que la teva parella d’examen conegui més vocabulari que tu?

Saber què esperar del Speaking Exam i en què se centren els examinadors, et farà sentir més segur durant el dia. Aquí tens el primer consell, somriu, sigues entusiasmat i parla tant com puguis!

 

Qui és qui als Speaking exams?

 • Hi ha dos examinadors: l’interlocutor, que us farà preguntes i us explicarà com fer les tasques, i l’avaluador, que només escoltarà. 

 • Hi ha dos candidats: tu i la teva parella. Pots demanar fer l’examen amb un company concret, o se t’assignarà un company el mateix dia de l’examen. Quan us trobeu, sempre és agradable xerrar i conèixer-vos una mica abans d’entrar a la prova.

 • De vegades hi ha tres candidats junts (això s’anomena grup de 3). Si aquest és el cas, la prova dura més, de manera que cadascú de vosaltres té el temps suficient per parlar.

Què em demanaran que faci al Speaking Exam?

Tots els exàmens orals segueixen el mateix patró, tot i que la quantitat de temps pot ser diferent segons el nivell que estiguis cursant. Pots veure alguns exemples d’exàmens de parla real per al teu nivell aquí.

 • Part 1 Entrevista (interlocutor > candidat) Aquest és l’«escalfament» quan l’interlocutor et fa preguntes a tu i a la teva parella sobre els teus interessos i les teves vides en general.
 • Part 2 Torn ampliat (candidat individual) En aquesta part, se us demanarà que parleu pel vostre compte durant una estona. Tindràs algunes fotos i preguntes per respondre. També se us demanarà que comenteu breument després del llarg torn de la vostra parella, així que has d’escoltar amb atenció!
 • Part 3 Tasca col·laborativa (candidat > candidat) Ara és el moment de parlar amb la teva parella i, amb algunes indicacions visuals, tenir una discussió i respondre una pregunta.
 • Part 4 Discussió (interlocutor > candidat > candidat) En aquesta darrera part, l’interlocutor et farà algunes preguntes addicionals perquè la teva parella pugui tenir una discussió més profunda.

 

Què passa si la meva parella és millor que jo? O parla tant que no tinc l’oportunitat de parlar?

Els examinadors avaluen el vostre rendiment individual. Mai es comparen els candidats entre ells. I els examinadors estan entrenats per assegurar-se que cadascun de vosaltres té les mateixes oportunitats de parlar. El que fa o diu la teva parella no té cap efecte en la teva puntuació de parla!

 

Què passa si no he escoltat correctament la pregunta o he oblidat quina era mentre responc?

Si això et passa, només cal que demanis a l’interlocutor que repeteixi la pregunta. No perdràs nota per demanar-los que tornin a repetir la pregunta.

OMG, m’he equivocat: ara s’ha acabat, he fracassat!

Els examinadors no estan escoltant tots els errors que cometis per restar punts! Estan molt més interessats en totes les coses fantàstiques que pots fer o intentar fer. Per tant, arrisca, prova aquesta estructura gramatical difícil que t’estàs morint per fer servir i varia el teu vocabulari! Només segueix parlant!

Però aleshores, com puntuen els examinadors del Speaking Exams?

Tindràs 5 notes individuals, que poden sumar un total de 25 punts, i que representen el 20% del resultat final de l’examen.

L’interlocutor et dóna una nota de 5 punts per a la teva actuació en conjunt. Això s’anomena marca d’assoliment global.

Mentrestant, l’avaluador atorga quatre notes més per a quatre criteris individuals: cada criteri es puntua sobre 5.

 • Gramàtica i vocabulari: aquesta és la marca de precisió, amplitud (varietat) i adequació (utilitzant les paraules i frases adequades).
 • Gestió del discurs: aquesta és l’abast (quant dius), la rellevància (estàs responent a la pregunta que es va fer), la coherència i la cohesió (l’oient pot seguir les teves idees i el teu diàleg).
 • Pronunciació: Així és com ets intel·ligible. No et preocupis, tots tenim accents, i aquests no es penalitzen si ets fàcil d’entendre.
 • Comunicació interactiva: això vol dir que pots respondre i reaccionar al que diu la teva parella i mantenir la conversa fent preguntes, afegint una idea nova o fins i tot en desacord amb elles i dient per què. Com ho fem amb la nostra família i amics cada dia!

Però, què passa si em bloquejo en una part de la prova?

Les notes de la prova d’expressió oral que s’atorguen reflecteixen el vostre rendiment durant tot l’examen i no només en una part. Igual que en les converses normals, s’espera que facis algunes pauses, silencis breus mentre penses, demanis a l’orador que repeteixi el que ha dit, etc.
Dit això, assegura’t que estàs preparat per estar familiaritzat amb el format de l’examen i el que s’espera que facis. Saber això, vol dir que no tindras sorpreses i que et pots concentrar a fer-lo el millor possible.
Pots trobar vídeos, consells  i alguns exemples per ajudar-te a preparar-te aquí!


Relaxa’t, somriu i gaudeix del teu Speaking Exam: ho tens!

escriu-nos!
Necessites ajuda?
Hola! en què et podem ajudar?