Els resultats dels exàmens de Cambridge ja són aquí! I ara què?
Amb massa freqüència, quan els nostres fills/es reben els resultats de l’examen de Cambridge, ens centrem en un únic pensament: la puntuació que han obtingut.
Però, aquests resultats serien molt més útils si els utilitzes per dissenyar un itinerari d’aprenentatge que ajudi al teu fill/a a millorar el seu anglès.
Els resultats de l’examen Cambridge poden provocar tota una sèrie d’emocions: per a alguns, seran motiu de celebració, mentre que per a d’altres, poden ser decepcions. Si aquest és el cas del teu fill/a, el que potser no veus és que proporcionen molta informació valuosa sobre l’aprenentatge que li pot ser útil i que us pot ajudar a prendre decisions informades sobre el següent pas en la millora del seu anglès.
Tot i que aquest enfocament en “la qualificació” és comprensible, pot portar al teu fill/a a perdre les oportunitats d’aprenentatge que li ofereix aquesta avaluació. (Ambrose, et al. 2010).
T’expliquem per on començar:

Pas 1 – Declaració de resultats
La declaració de resultats dels exàmens de Cambridge és un gran punt de partida que proporciona la següent informació útil:
-
una puntuació global a l’escala d’anglès de Cambridge
-
puntuacions a l’escala d’anglès de Cambridge per a cada habilitat lingüística (llegir, escriure, escoltar i parlar) més l’ús de l’anglès
-
un nivell MECR
Pas 2 – Anàlisis dels resultats
“És important que no et centris només en les habilitats específiques on el teu fill/a potser no ha assolit el nivell desitjat, sinó també en aquelles on sí que han aconseguit el nivell que pretenia”
Si ho fas així, l’ajudaràs a identificar els seus punts forts i reflexionar sobre les estratègies que l’han ajudat a assolir aquestes competències i aplicar tècniques d’aprenentatge amb èxit a qualsevol altra àrea que hagi de treballar.
La imatge que veus és un exemple dels resultats d’un examen B2 FIRST on el candidat no ha arribat del tot al nivell global (puntuació global de 159 punts). Les puntuacions de cada habilitat (lectura, ús de l’anglès i escriptura (B1),Listening i Speaking (B2) ) ara es poden utilitzar per ajudar a millorar el seu procés d’aprenentatge, tant pel que fa als aspectes de la llengua que encara s’estan desenvolupant, com també per consolidar les que ja ha adquirit.


Pas 3 – Elaboració d’un pla d’aprenentatge
Hi ha molts recursos disponibles per ajudar-te a tu i al teu fill/a a entendre què s’espera a cada nivell del MECR i així pugueu dissenyar el seu propi pla d’aprenentatge.
Un punt de partida podria ser l’autoavaluació del lloc web del Consell d’Europa , o les declaracions sobre les possibilitats de la sèrie Cambridge Handbook for Teachers. Els estudiants (amb el suport del professor de la seva acadèmia) poden llegir les declaracions “can-do” pel seu nivell i reflexionar sobre les seves pròpies habilitats, pensar en estratègies i tècniques d’aprenentatge que els funcionin bé (o no) i després elaborar el seu pla per a la següent etapa.
“Quan el teu fill treballi en habilitats específiques, anima’l a relacionar-les amb els seus propis interessos i aficions”
Pots suggerir-li que cerqui blocs, podcasts, llibres, articles de revistes, xarxes socials, llocs web informatius o enciclopèdies o escriure en fòrums en línia, etc.
Pas 4 – Posa en marxa el pla
Els objectius a curt i llarg termini del pla d’acció seran únics per al teu fill/a i el seu viatge d’aprenentatge. Un cop hagi identificat en què volen treballar i com ho farà, necessitarà ànims per seguir i posar en marxa el seu pla. Pots animar-lo a portar un diari o una llista de verificació i que ho comparteixi amb tu de tant en tant, amb els seus companys o amb el seu professor.
“Els objectius d’aprenentatge són importants, però en realitat només són marcadors per mostrar on estem en el camí. El teu fill/a pot guanyar molt simplement mirant enrere i adonant-se de quant del camí ja han recorregut”

Sovint, tenim un objectiu a la vista i l’únic que podem pensar és assolir-lo. En aquests dies i edats, com més aviat millor! Però, no seria millor tenir en compte com assolim els objectius i quant podem gaudir i beneficiar-nos del viatge? (Anne Robinson, octubre de 2020).